Program julung kali yang dianjurkan Majlis Daerah Tampin dengan kerjasama Lembaga Pelancongan Negeri Sembilan (LPNS) itu turut mendapat sokongan kerajaan negeri.

 

Yang Dipertua Majlis Dae-rah Tampin, Suhaiza Sharudin berkata, usaha tersebut secara tidak langsung dapat memupuk semangat perpaduan dan toleransi serta mengamalkan gaya hidup sihat.

“Sebanyak tiga disiplin dipertandingkan iaitu berkayak sejauh 5 kilometer (km), berbasikal 50 (km)dan larian 20 km dan dua kategori diperkenalkan iaitu Terbuka dan Badan Beruniform dan Kerajaan.

“Penyertaan terbuka untuk rakyat Malaysia sahaja dan yuran bagi kategori Terbuka adalah sebanyak RM100 manakala Badan Beruniform dan Kerajaan RM50 terdiri dari empat orang,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, acara utama yang diadakan di Tampin ini merupakan pelaburan yang dibuat untuk membawa masuk pelancong dari dalam dan luar negara bagi merancakkan industri pelancongan.

“Ia juga akan membantu meningkatkan potensi Tampin sebagai tempat yang menarik untuk dilawati dan didiami yang mana penduduk dan pelancong juga berpeluang menghadiri acara-acara bertaraf antarabangsa,” ujarnya.

Majlis penutupan dan pe­nyampaian hadiah dijangka di­sempurnakan Menteri Besar Negeri Sembilan, Aminuddin Harun.

Maklumat lanjut berkenaan acara atau mereka yang ingin mendaftar sebagai peserta, boleh melayari laman sosial Facebook Tampin Eco Challenge 2019.

Sumber : https://www.utusan.com.my